Студентська віза в Польшу. Як отримати?

17.01.2019

Якщо ви віришили проходити навчання в польських навчальних закладах, то необхідно, також задуматися про вирішення візового питання. Так як процес оформлення візи може для вас стати однією із не приємних перешкод, а деколи і відтермінувати час приїзду на навчання.

Коротко про студентську візу:


  • Для чого необхідна віза? Віза дає право легально та законно знаходитися студенту на території Польщі, під час навчання (в незалежності від рівня на якому ви бажаєте навчатися);
  • Який тип студентської візи?: Тип – D (національна);
  • На який термін видіється віза? Взалежності від рішення консула студент може отримати візу від 91 до 365 (1 рік) календарних днів. Найчастіше українські абітурієнти отримують річну візу.
  • Також студентська віза дає можливість легально перебувати на території країн Шенгенської зони терміном до 90 днів в півроку (180 днів).

Які документи необхідно для оформлення візи?


  • Заповнена візова анкета. Анкета мусить бути заповненна польською, англійською або транслітерацією. Заповнення візової анкети являється одним із ключових моментів, так як неправельно подані дані можуть призвести до відмови консулом у видачі визи;
  • Фото 3,5х4,5;
  • Оригінал та ксерокопія закордонного паспорту (всіх сторінок з відмітками та раніше виданими візами);
  • Оригінал та ксерокопія внутрішнього паспорту/іd карти. Якщо ви маєте внутрішній паспорт, у вигляді книжечки, то необхідно зробити копії всіх сторінок з відмітками. Власникам id карт необхідно зробити копію двух сторін id карти.
  • Оригінал та ксерокопія витяг з демографічного реєстру (тільки для власників id карт);
  • Оригінал та копію страхового медичного полісу. Вимоги до страхового полісу: страховий захист мінімум 30 000 євро, дійсний у всіх країнах ЄС; франшиза не більше 150 € (0 або 50 €); надрукований машинописом; дані заявника в страховому полісі повинні бути правильними; страховий поліс повинен покривати всі дні запланованого перебування в Польщі незалежно від кількості в’їздів;
  • Оригінал та копія квитанції про оплату страхового полісу;
  • Заява про відсутність/наявність інших закордонних паспортів;
  • Оригінал та копія довідки про зарахування  (Zaswiadczenie o przyjęciu na studia);
  • Підтвердження оплати за навчання (для студентів, які поступили на платну форму);
  • Підтвердження оплати візового збору;

Додатково для неповнолітніх:

  • Оригинал та копія свідоцтва про народження; 
  • Копії паспортів батьків;
  • Нотаріально завірена заява від обох батьків, або опікуна (на дозвіл самостійного виїзду за кордон);
  • Свідоцтво про шлюб (Подається виключно в тому випадку, якщо у одного із батьків/або в 2 батьків відрізняється прізвище з заявником);
  • Підтвердження про відсутність одного із батьків (Подається в тому випадку, якщо у заявника відсутність одного із батьків. Для прикладу: • Свідоцтво про смерть • Рішення суду про позбавлення батьківських прав).

Крім того, разом з неповнолітнім заявником,  під час подачі документів на візу (обов’язково) мусить бути присутній один із батьків, юридичних опікунів.

Як записатися на подачу документів?


Для запису до візового центру Заявник (повнолітня особа), або один із батьків (для неповнолітніх) мусить взяти з собою необхідний список документів та грошові кошти:

  • Закордонний паспорт (оригінал)
  • Внутрішній паспорт (оригінал)
  • Свідоцтво про народження (для неповнолітніх);
  • Внутрішній паспорт одного із батьків, який буде проводити запис (для неповнолітніх);
  • Грошові кошти у розмірі не менше 500 грн.

Звернутися до любого відділення Кредо або Ідеа банку, повідомивши на касі банку про бажання записатися до візового центру на подачу (тип візи D – національна (студент)). Передати касиру відповідні документи та оплатити візовий збір.